Topplänk.se » Hälsa & Skönhet

Sömnsvårigheter

av mellow, Tuesday den 4 January, 11

Alla har ibland svårt att sova, men har man det vid upprepande tillfällen kan det vara värt att försöka hitta orsaken till problemet.

Alla har ibland svårt att sova, men har man det vid upprepande tillfällen kan det vara värt att försöka hitta orsaken till <a href=\"http://www.somnsvarigheter.se/\">sömnsvårigheterna</a>. Det finns många faktorer som kan spela in; stress, sjukdomar, ångest, missbruk med mera.

Sömn är viktigt för att man ska må bra, kroppen ska få vila och hjärnan ha tid att bearbeta de senaste intrycken. Det finns olika typer av <a href=\"http://www.somnsvarigheter.se/somntyper/\">sömntyper</a>; NREM- och REM-sömn. REM-sömnen är en lite ytligare sömn och det är under denna som du drömmer som mest. NREM är en djupare sömn där bland annat pulsen sjunker något.
De enklaste metoderna att <a href=\"http://www.somnsvarigheter.se/behandla-somnproblem/\">behandla sömnproblem</a> är att se till att man har rätt förutsättningar innan man går och lägger sig: är det lagom varmt? Har du rätt kuddar och täcke? Är det mörkt i rummet? Har du hunnit varva ner?
Har man många tankar i huvudet som man inte kan släppa, skriv ner dessa på en lapp innan du släcker lampan, detta kan ibland hjälpa dig att släppa tankarna.

Ligger du bara och vrider på dig och känner dig stressad för att du inte kan somna? Försök bryta mönstret genom att läsa lite i en bok eller titta på TV, det är viktigt att inte göra det till en för stor sak - då blir det bara svårare. Är du hungrig kan det också vara svårt att somna, gå upp och drick eller ät något men undvik för söta produkter eller drycker innehållandes koffein.

Har man en allvarligare sömnstörning, kallas det <a href=\"http://www.somnsvarigheter.se/insomnia/\">insomnia</a>. Bakgrunden till en insomnia inte helt enkel utan är ofta en serie av bakomliggande problem. Ibland kan mediciner användas för att hjälpa dig att somna/sova.

svårt att sova, sömnproblem, insomnia, behandla, sömn, sova, kan inte sova