Topplänk.se » Konst & Kultur » Bildkonst

Oljefärg för konstnärer

av inspiraart, Thursday den 27 June, 13

Fakta om oljefärg. Läs mer här så får du reda på vad det är som kännetecknar oljefärg.

Oljefärger för konstnärer
Oljefärgen ger fantastiska möjligheter, med sin unika lyster och djup i kulörerna.
Oljefärg gav helt andra möjligheter än den tidigare dominerande äggoljetemperan. Med oljefärg kunde man återge mycket fina tonskiftningar från ljust till mörkt, skapa effekter av dimma, atmosfär, hudfärg, återge glittrande guld osv på ett helt annat sätt än tidigare. Det är ingen slump att de största mästerverken är oljemålningar.
Utvecklingen av oljefärger

Oljefärg i olika former har använts sedan 1300-talet och användes av de holländska målarna redan på 1400-talet.

Van Eyck(1385–1441) anses vara den första konstnären som använde oljefärg – fast bara i de tunna lasyrerna på en undermålning gjord i äggtempera.

Oljefärgen blev en dominerande målarfärg under 1500 och 1600-talet. ItalienarenRaphael (1483-1520) lärde sig att använda tjockare färg för mörka partier och tunna ut den för ljusare partier. Flamländaren Rubens (1577-1640) utvecklade användandet av linoljebaserad färg och den holländske mästaren Rembrandt(1606-1669) använde sig av linolja som kokats i 525-575 grader (stand oil på engelska).

England, Frankrike och Tyskland i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet förfinades pigmenten och en rad nya pigment som bl a zinkvitt, koboltblått, kadmiumfärger och ultramarint togs fram.

Under 1800-talets industrialisering upphörde framställandet av oljefärg att vara något som konstnären själv gjorde, och blev en särskild bransch. Engelska Winsor & Newton och franska Lefranc & Bourgeois utvecklade metoden att tappa oljefärgen på tub, samtidigt som oljefärgerna blev mycket tjockare och pigmentstarkare än tidigare samtidigt som detta också krävde tjockare och styvare borstpenslar.

I stort sett har oljefärgen behållit samma konsistens och karaktär sedan 1800-talet, skillnaden idag är utvecklandet av olika medium och framförallt av en lång rad syntetiska medium av absolut högsta kvalitet. Oljefärg som Beckers ”A” normalfärg och Lefranc Extra Fine har en mycket pålitlig jämn kvalitet över hela färgskalan.

oljefärg, konstnärsmaterial, billig akrylfärg, billig oljefärg, oljefärger, konstnärsmaterial