Topplänk.se » Sport & Fritid » Resor

Sevärdheter på Cypern - Topp 5

av BostadCypern, Thursday den 13 October, 11

De topp 5 sevärdheter på Cypern

Cedar Valley

Ett måste för naturälskare är Cedar Valley i Tilliryan Troodos passande namnet. Men cedrar i denna avskilda dal är inga vanliga träd, men den inhemska Cypern ceder, Cedrus brevifolia, en nära släkting till den berömda Libanons cedrar. Det finns tusentals av dem i Cedar Valley. Det är inte det enklaste av ställen att hitta, men av den anledningen är du nästan garanterat lugn och ro när du kommer dit. Det kan nås via en slingrande grusväg från Pano Panagia på Paphos sidan bergen, eller från Kykkos sida längs en signposed (asfalterad) vägen längs rutten från Kykkos till Stavros tis Psokas.

Och om du har riktigt tur, är det inte bara cederträd du ser. Cedar Valley är i hjärtat av livsmiljön för ett mufflonfår, en art av vilda fåren hemma i Cypern, och de nationella symbol. De är mycket skygga djur - de som vill ha en garanterad visning kommer att behöva gå till skåpet i Stavros tis Psokas.

Panayia tou Araka

Det är nästan omöjligt att välja bara en av de målade kyrkor i Troodos - de är alla små pärlor av hantverk ligger i vacker natur. Panayia tou Araka - kyrkan Vår Fru av Pea - är ett utmärkt exempel och en av tio målade kyrkor på UNESCO: s världsarvslista lista. Det återfinns på en terrass nära byn Lagoudera, omgiven av träd och vilda ärtor från vilken den fått sitt namn, med en fantastisk utsikt ner i dalen. Kyrkan i sig är liten, och i skuggan av sin snö-bevis taket och trä spaljé som omger den. Men när du går inne, levande färger och antalet freskerna ta andan ur dig. De är från tolfte århundradet och är strålande klar att ha rengjorts relativt nyligen.

Om kyrkan är låst vaktmästaren prästen bor i det intilliggande huset - tillträde till kyrkan är gratis, men donationer är välkomna. Som i alla kyrkor i Cypern bör besökare anspråkslöst klädd och fotografering är inte tillåtet.

Choirokitia

För att gå direkt tillbaka till Cyperns äldsta historia, måste du besöka resterna av stenåldern bosättningar på Choirokitia, bättre bevarade än de flesta andra neolitiska platser i östra Medelhavet. Uppgörelsen går tillbaka till sjätte eller sjunde århundradena f.Kr. - trots att platsen upptäcktes i 1936, hade allvarliga schaktning inte komma igång förrän på 1970-talet. Det är kanske en av de tidigaste mänskliga bosättningar på ön och är en UNESCO: s världsarvslista. Folket i Choirokitia bodde i bikupa-formade en våningar - mer att sextio sådana hus kan ses på platsen, liksom de ursprungliga gator och gränder och en större hövdings herrgård.


Lefkara

Till dem som vet, betyder Lefkara bara en sak, knyppling. Den utsökta Lefkara spetsar är en av Cyperns mest kända export - Leonardo da Vinci sägs ha köpt några att ta tillbaka till Italien. När du vandrar runt på gatorna, kommer du att bjudas in i mån

köpa bostad cypern, bostad cypern, köpa hus cypern, köpa hus på cypern, köpa hus utomlands